ВИДОВЕ КАФЕ

Растенията от семейство Robustaceae имат различни представители, но два основни вида са култивирани и това са Cofea Arabica (Арабика) и Cofea canephora (Робуста).

АРАБИКА ( Cofea arabica)

В световен мащаб насажденията от Арабика представляват близо 80% от производството на кафе.

Растенията от този вид се характеризират със силно изразен аромат и със съдържание на кофеин от 1÷1,5%. 

Отглеждат се  в тропическата зона, между тропика на Рака и Козирога, в зони с надморска височина между 500 и 2000 метра.

Вегетативното им тяло  може  да достигне до 5 метра, но обикновено се подрязват до 2 или 3 метра височина, за да се улесни беритбата. Наричат се дръвчета, въпреки че морфологията им ги определя като храсти.

Листата на дръвчетата от този вид са жълтеникави, като преминават към светло и тъмно зелено, когато са напълно развити. Цветовете  на растенията са бели с пет венчелистчета и са много крехки. Веднъж узрели, плодовете имат тъмно червен цвят до кестеняво, с големина на череша, но с по-овална форма.

Кафетата от този вид се класифицират по качествата на своите разновидности и по начина  на обработката им. Тази класификация определя три нива от високо към ниско качество, както следва: "Меко колумбийско" и "други меки", които са предимно измити (мокро третирани) и на "бразилски" и "други Арабики", които не са измити.

Видът арабика имат много сортове и някои от по-разпространените  са:
TIPICA, COMUN, BOURBON, CARURRA, COLOMBIA, MARAGOGYPE, NACIONAL, SUMATRA, MONDO NOVO (кръстоска между SUMATRA y BORBON), MOKA, ABISSINICA, CULTA (наричан също JAVA), SAN RAMON, COLUMNARIS, PURPURASCENS, BLUE MOUNTAIN и др.

РОБУСТА (Cofea canephora)

Робуста е по устойчив вид (robust означава здрав), но с по-слабо ценени вкусови характеристики и с високо съдържание на кофеин.

Този вид не се характеризира със силен аромат, а съдържанието на кофеин е от 2 до 3.5%. Отглежда се на височини между 300 и 1000 метра и произлиза от Африка.

Растенията може да достигнат 5 до 9 метра височина. Цветовете са бели или розови с осем венчелистчета. Листата са светло зелени, плодът е червен и с по-дребни зърна от сорта Арабика.

Най-известният и познат сорт е ROBUSTA, но има и други по-малко известни сортове като KOILLOU, UGANDA, GOSSWEILERI и STUHLMANNI. 

LIBÉRICA

Този вид е далеч по-малко познат, отколкото предишните два. Отглежда се до 500 метра над морското равнище. По-устойчив на топлина и суша, но вкусът му е най-слабо ценен.

Основните сортове са: GRANDIFOLIA y WORENSIS.

 

 

 

© 2020 MiCafe.bg - всички права запазени.

Създадено от: