СВЕТЪТ НА ЧАЯ

Чаят (Camellia Sinensis или Теа Sinensis) е вид вечнозелено растение  от семейството на Камелиите. Ботаниците разпознават два много близки подвида:  China  и Assamica.  И двата варианта се култивират и използват за търговски цели.

Растението Camelia Sinensis в неговата разновидност China , може да достигне височина от 3 до 4,5 м и е широко разпространено в  Китай, Тибет и Япония. Предпочита ниски температури, листата му са с дължина  приблизително 6 см и може да живее до 100 години.

Camelia Assamica e по-скоро дърво,отколкото  храст и може да достигне височина  13 метра, с листа с дължина около 15 сантиметра. Този сорт цъфти в тропически климат и има продуктивен живот  първите 40 години. Най-често се използва за производството на хибриди, например  камбоджанският подвид Camelia (Camelia Assamica lasiocalix), който също може да нарасне до 4,5 метра височина.

Camelia Sinensis има тъмни листа, лъскави, жилави и наситено  зелени,  с малки бели цветове, подобни на жасмин, с пет до седем листенца.  Плодовете (не се използва за производство на чай)  приличат на индийско орехче и съдържат от едно до три семена.

Идеалното за чаеното дърво местообитание е в топъл и влажен климат, с температури между 10÷30 °C и с височина, вариращи от 300÷2000 метра над морското равнище.

Надморската височина и влажността са двата вариращи фактора, които определят развитието на растението, като  по-добри резултати има при по-големи височини.

Повечето от най-известните чайове растат във високи зони, като Цейлон и най-добрият Darjeeling в Индия, които обикновено се култивират в плантации, разположени  над 1200 метра.

Camelia Sinensis

Растението  чай, отглеждано като агрикултура обикновено се подрязва, за да поддържа формата си на храст, с по-голяма способност  постоянно да произвежда нови пъпки.

От самото начало подрязването се извършва така, че на храста да се придаде плоска форма, с добре оформен връх :  това прави по-лесно  израстването на нови пъпки.

Чаят е като доброто вино или добрият зехтин, при които  вкусът и качеството на крайния продукт зависи от много фактори като климат, почви, надморска височина, климатични условия, начинът на събиране и обработка, смесване, опаковане, транспортиране и съхранение.

Насажденията често се наричат ​​чаени градини, особено в Индия, в областите на Darjeeling и Assam, където има много важно разграничаване, определящо стойността на продукта, в зависимост от чаената градина, от която е набран.

Хилядите имена на чая

Докато се стигне до наименованието Tea  на английски за чай, листата на растението са имали много различни имена: tcha, cha, tay и tee . Името на английски не идва от Tcha, каквото е името на растението на китайски мандарин и е било популярно по време на първите контакти между холандски и китайски търговци в пристанището на Амой в провинция Фудзиен. Това име става thee на холандски, и от холандците, които са били първите, които внасят чай за Европа,името преминава в  немския език, но вече се изписва като tee.

В испанския, италианския, датския, норвежкия, шведския и унгарския езици думата се изписва , на английски tea, на френски thé, на финландски tee, на корейски ta, на тамил tey, а научното наименование е Thea.

На мандарин думата се пише ch’a, а от кантонския език влиза в португалския като cha (в епохата на търговията между Португалия и Макао и после от персийски, японски и хинду преминава като shai при арабите, ja  при тибетците и chay  при турците.

© 2020 MiCafe.bg - всички права запазени.

Създадено от: