⇒

Ethiopia Yirgacheffe

ПРОДУКТ: кафе на зърна СЪСТАВ: 100% АРАБИКА
ПРОИЗХОД:  Етиопия КОД НА ПРОДУКТА: 2012
ОПАКОВКА:  1000 / 500 / 250 гр. ЕД. ЦЕНА:  55.00 лв/кг
телефони за поръчки и контакти:
0887 612286
0884 797867


Произход – Етиопия
Регион – Yirgacheffe
Вид – 100% Арабика
Сортове – Heirloom varieties
Метод на обработка – мокър
Надморска височина – 1800÷1900 метра
-------------------------------------------------- ---
Профил - среден
Вкус – червени и костилкови плодове, медни нюанси
Послевкус - леки нотки на какао
Аромат - наситено плодов и цветен
Тяло - плътно
Киселинност – средна / нежна и цитрусова

 

ПРЯСНО ИЗПЕЧЕНО КАФЕ НА ЗЪРНА

В родината на кафето Етиопия казват: "Истинската мъдрост на кафето се открива с първото глътка Yirgacheffe." И това не са празни думи, защото в древна Етиопия кафето в самото начало се използва като лекарство срещу главоболие, а десетилетия след това се превръща в светска напитка.
Съвсем заслужено наричат този сорт най-доброто етиопско кафе, а вкуса му се сравнява с високо ценени кафета като Jamaica Blue Mountain и Hawaii Kona. В същото време цената му е много по-ниска от тях.
Yirgacheffe ще ви изненада с мекият си цветно-плодов аромат, който се допълва с препечен кокос и нежен винен и какаов послевкус.
Етиопските кафета са с много високо качество и специфични характеристики. Не случайно те са в основата на много блендове. Разнообразните кафета, произведени там, се радват на огромно внимание от страна на експерти и любители на напитката. Кафеените насаждения се култивират в страната на височини между 550 и 2750 метра, но по-голямата част от тях са съсредоточени между 1300 и 1800 метра.

Етиопия е родно място на кафетo и етимологичният произход на думата идва от района на Кафа (Kaffa) - Югозападна Етиопия, признат за биосферен резерват на UNESCO. Кафеените дървета в тропическите гори на Кафа са диворастящи и зърната се берат на ръка. В тази област кафето се нарича Bun или Buni, откъдето идва и микса от думи "Kaffa Bun", което вероятно е в основата на английската дума Coffee Bean /кафе на зърна.
През десети век в Етиопия първи откриват стимулиращият ефект на кафето въпреки че консумират директно кафени черешки, а не по познатите ни днес методи за екстрахиране.
Етиопските кафета са с много високо качество и специфични характеристики. Не случайно те са в основата на много блендове. Кафе дърветата се култивират в страната на височини между 550 и 2750 метра, но по-голямата част от тях са съсредоточени между 1300 и 1800 метра.
Етиопия е 9-ия най-голям производител на кафе в световен мащаб и 5-ти специално на вида Арабика. Производството на Арабики е разпределено на 80% натурални и 20% мокър процес на обработка, а интересното е, че 50% от цялото количество се консумира в страната.

СПОДЕЛИ С

© 2021 MiCafe.bg - всички права запазени.

Създадено от: