⇒

ETHIOPIA LIMU

ПРОДУКТ: кафе на зърна СЪСТАВ: 100% АРАБИКА
ПРОИЗХОД:  Етиопия КОД НА ПРОДУКТА: 1026
ОПАКОВКА: 1 кг / 500 гр. / 250 гр. ЦЕНА ЗА 1 КГ:  45.00 лв.
телефони за поръчки и контакти:
0887612286
0884797867

ОПИСАНИЕ:

Kафе Ethiopia Limu е 100% Арабика, считано за едно от най-добрите в Етиопия. В Топ10 на класациите за най-добрите световни кафета.

Това е кафето с най-малко съдържание на кофеин в света - 1,13%.

Кафето, което предлагаме е култивирано от няколко малки производители, като сортовете са дългогодишно отглеждани, предаващи се от поколения, но има и такива, които са смесени в последните години. Събирано на ръка.

Отгледано на височина 1300÷1700 метра, в гъстата сянка на гориста местност, което оказва влияние върху бавния растеж и следователно има по-висока концентрация на захари и ароматни вещества.

Средно изпечено кафе, метод на обработка – мокър, сушено на слънце.

Много добър баланс между средно и хармонично тяло и копринена интензивност.

Средна киселинност, мека и с нотки на цитрусови плодове.

Деликатен шоколадово-плодов аромат, с нотки на карамел.

Сортове - етиопски Heirloom , местни сортове Limu

Интензивност - 6/10

100% Арабика с гарантиран произход и качество.

Етиопия е родно място на кафетo и етимологичният произход на думата идва от района на Кафа (Kaffa) - Югозападна Етиопия, признат за биосферен резерват на UNESCO.

Кафеените дървета в тропическите гори на Кафа са диворастящи и зърната се берат на ръка. В тази област кафето се нарича Bun или Buni, откъдето идва и микса от думи "Kaffa Bun", което вероятно е в основата на английската дума Coffee Bean /кафе на зърна.

Легендата разказва, че кафето произлиза от Йемен, но може да се каже, че Етиопия търгува с кафе още от шестнадесети век. През далечната 1810 г. е записана и първата продажба на кафе от Limu.
През десети век в Етиопия първи откриват стимулиращият ефект на кафето въпреки че консумират директно кафени черешки, а не по познатите ни днес методи за екстрахиране.

Оттам кафето поема своя път през Близкия изток към Европа чак до Индонезия, Северна и Южна Америка.

Интересен факт за Етиопия е, че освен родина на кафето е и място, на което са открити едни от най-ранните следи от човешко присъствие.

Етиопските кафета са с много високо качество и специфични характеристики. Не случайно те са в основата на много блендове. Разнообразните кафета, произведени там, се радват на огромно внимание от страна на експерти и любители на напитката. Кафе дърветата се култивират в страната на височини между 550 и 2750 метра, но по-голямата част от тях са съсредоточени между 1300 и 1800 метра.

Като цяло, икономическата ситуация в страната не позволява на земеделските производители да купуват химични торове, така че 95% от производството е органично. От друга страна, етиопското правителство има добра политика по отношение на производството, което се отразява като загриженост и контрол върху качеството на всички видове кафе, произведени от малки производители, които използват традиционно собствената си земя. 

Етиопия е 9-ия най-голям производител на кафе в световен мащаб и 5-ти специално на вида Арабика. Производството на Арабики е разпределено на 80% натурални и 20% мокър процес на обработка, а интересното е, че 50% от цялото количество се консумира в страната.

СПОДЕЛИ С

© 2021 MiCafe.bg - всички права запазени.

Създадено от: