⇒

Ethiopia Sidamo grade 2

ПРОДУКТ: кафе на зърна СЪСТАВ: 100% АРАБИКА
ПРОИЗХОД:  Етиопия КОД НА ПРОДУКТА: 2015
ОПАКОВКА:  1000 / 500 / 250 гр. ЕД. ЦЕНА:  55.00 лв/кг
телефони за поръчки и контакти:
0887 612286
0884 797867

 

Произход -  Етиопия
Регион -  Sidamo
Вид – 100% Арабика
Сортове -  Heirloom varieties
Метод на обработка -  мокър
Надморска височина -  1600÷1900 метра
--------------------------------------------
Профил -  средно
Вкус -  плодови и шоколадови нотки
Аромат -  цитрус  с нотки на шоколад
Тяло - деликатно, гладко
Киселинност -  ясно осезаема

ПРЯСНО ИЗПЕЧЕНО КАФЕ НА ЗЪРНА

Един от класическите райони на Етиопия, известен с производството на кафе е Сидамо . Арабика от този район има деликатно тяло и аромати на плодове, шоколад и лимони.

Кафето Ethiopia Sidamo идва от Кооперативния съюз на производителите на кафе Oromia (OCFCU). Това е общност, която свързва 217 по-малки кооперации, основана през 1999 г., за да улесни износа на кафе на фермерите от по-малки ферми. Район Oromia, намиращ се в централната и южната част на Етиопия, произвежда близо 65% от кафето, изнасяно от Етиопия.

OCFCU, благодарение на подкрепата на кооперацията, се радва на отлична репутация, Общината плаща 70% от печалбата обратно на кооперацията, която на свой ред плаща 70% от печалбата на земеделските стопани, които принадлежат към дадената кооперация. Заплатата на фермерите се изплаща на три вноски за един сезон. Тази система позволява на фермерите да поддържат финансова стабилност, което стратегически позволява на OCFCU да се развива бързо. Първоначално общността се е състояла от 34 кооперации, асоцииращи фермери с 22 691 фермери. В момента OCFCU има 217 кооперации, обединяващи общо 200 000 фермери.

Етиопия е родно място на кафетo и етимологичният произход на думата идва от района на Кафа (Kaffa) - Югозападна Етиопия, признат за биосферен резерват на UNESCO. Кафеените дървета в тропическите гори на Кафа са диворастящи и зърната се берат на ръка. В тази област кафето се нарича Bun или Buni, откъдето идва и микса от думи "Kaffa Bun", което вероятно е в основата на английската дума Coffee Bean /кафе на зърна.

Легендата разказва, че кафето произлиза от Йемен, но може да се каже, че Етиопия търгува с кафе още от шестнадесети век. През далечната 1810 г. е записана и първата продажба на кафе от Limu.
През десети век в Етиопия първи откриват стимулиращият ефект на кафето въпреки че консумират директно кафени черешки, а не по познатите ни днес методи за екстрахиране. Оттам кафето поема своя път през Близкия изток към Европа чак до Индонезия, Северна и Южна Америка. 


Етиопските кафета са с много високо качество и специфични характеристики. Не случайно те са в основата на много блендове. 

Етиопия е 9-ия най-голям производител на кафе в световен мащаб и 5-ти специално на вида Арабика. Производството на Арабики е разпределено на 80% натурални и 20% мокър процес на обработка, а интересното е, че 50% от цялото количество се консумира в страната.

СПОДЕЛИ С

© 2021 MiCafe.bg - всички права запазени.

Създадено от: